Geschiedenis

ZVV Zaandam (1900)


opgericht/gestopt: 25 augustus 1900/ 1 december 1990
start 1e competitie: 1909/1910
speelterrein(en): Zaandam: terrein Hembrug, Havenlokaal, Westzanerdijk
website: 

De Zaanlandsche Voetbal Vereeniging ZVV ontstond uit een fusie tussen de verenigingen Hellas (september 1896), UNI (januari 1897)  Wormerveer (1897) en later 1905 Transvaal (1898 v/h de Bal en Wilhelmina) en in 1911 HAC (Handels Avond Cursus) in 1902. Het was mogelijk meer een soort samenwerking dan een echte fusie want datzelfde UNI zegt het verbond weer op in 1902. Maar in december 1905 werd de vereniging herdoopt in de Vereenigde Zaandamsche Voetbal Vereenigingen (VZVV) en in 1909 tenslotte ZVV (Zaandamse Voetbal Vereeniging). Met de oprichting van de NHVB (Noord Hollandse Voetbal Bond) in september 1902 speelde ZVV de eerste competitie met Alcmaria Victrix en Sport (Hoorn) en in 1904/05 speelde ZVV en in de 3e klas NVB ( AVV, ZVV, Haarlem II, RAP III en DOS B) en tegelijk in de 1e klasse NHVB.

In 1913/1914 speelde ZVV eindelijk in dezelfde competitie als ZFC (opgericht 1904) en verliet het terrein aan de Hembrug en ging meer naar de stad spelen achter het Havenlokaal. In maart 1916 speelde ZVV een aantal wedstrijden op het terrein van Alcmaria Victrix  en ging toen naar de Westzanerdijk, daar werd ZVV voor de eerste maal de kampioen in de 3e klasse met promotie naar de 2e klasse. In dat jaar werd ook de NHVB beker gewonnen (2-1 winst tegen WFC) en de Alcmaria beker (1-0 EDO en 4-2 Alcmaria Victrix). Met twee buitenlandse trainers nl. de Schot Fitzpatrick en later de Oostenrijker Pfeiffer, zeer vooruitstrevend in die jaren. In de 2e klasse speelde ZVV gedurende 22 jaar met het kampioenschap in 1934 als hoogtepunt, in 1938 volgde de degradatie naar de 3e klasse. In 1944 (onder leiding van trainer Wim Anderiesen) weer 2e klasse en in 1948 terug naar de 3e klasse om vervolgens in seizoen 1950/1951 opnieuw afdelingskampioen te worden en te promoveren naar de 2e  klasse.

Vooral in de bezettingsjaren heeft ZVV veel geleden, de bezetters vorderden het speelterrein en tijdens de honger winter in 1944 werden ook de houten tribune en schuttingen geheel verstookt . Na de bevrijding was dan ook alleen het  kleedlokaal nog over. In de bezettingstijd leverde het vervoer uiteraard ook problemen op maar dan was er altijd nog de platte boerenwagen of de oude postkoets die de spelers naar de uitwedstrijden bracht.
ZFC Zaandam (1904)


opgericht/gestopt: 4 april 1904
start 1e competitie: 1909/1910
speelterrein(en): Zaandam: Drilveld, Krimperven, Westzanerdijk, de Burcht, Hemweg,
website: http://www.hellassport.com/

ZFC werd opgericht onder de naam 'Sport' op 4 april 1904 , in een openluchtvergadering aan de Haven. Een speelterrein was er in eerste instantie nog niet maar men ging spelen op het zgn Drilveld bij de Hoogedijk. De volgende terreinen het Krimperven, na slechts enkele weken de Westzanerdijk en vervolgens naar een terrein bij de Hembrug.  Na de fusie met 'Tonido' verhuisde men naar de Burcht in Zaandam, om van daar naar een stuk weiland te verhuizen aan het einde van de Krugerstraat. Na nog wat omzwervinen dat ZFC dat toen Blauw Wit van de Hembrug naar Amsterdam verhuisde ZFC opnieuw een mooi veld kreeg (maar toen moetsen de terreinen ontruimd worden vanwege de uitbreiding van de Artillerie inrichting !). Het volgende terrein was de Zeehaven bij het spoor (1914/1915) Toen de AVVB werd opgericht ging ZFC deelnemen aan deze competitie waarin in 1906 het kampioenschap in de 2e klasse B werd gehaald. Een verzoek om toe gelaten te worden tot de NHVB werd eerst afgewezen maar toen alle clubs het verzoek steunden speelde Sport toen in de NHVB (1908). Nog weer 2 jaar later in 1910 werd Sport Toegelaten in de NVB Westelijke 3e klasse C en omdat er meer clubs waren die Sport heette moest gelijk de naam gewijzigd worden en het werd de Zaanlandsche Football Club ( ZFC). Sport speelde eerst in een vertikaal gestreept rood wit shirt maar vanaf dat moment speelde ZFC in een wit shirt met rode manchetten en kraag.

Het eerste elftal behaalde veel succes in 1917 werd ZFC ongeslagen kampioen nl. 10 gespeeld waarvan 8 gewonnen en 2 gelijk en dus promotie naar de 2e klasse. en in 1921 werd ZFC ook kampioen in de 2e klasse en promoveerde naar de overgangsklasse. Toen deze vervolgens deels in de 1e klasse werd opgenomen stond ZFC in de bovenste helft en promoveerde in september 1923 naar de 1e klasse. Tweemaal moesten de Zaandammers een beslissingswedstrijd spelen voor de 1e plaats, tegen Blauw Wit en Feijenoord (beide wedstrijden werden verloren). . In het seizoen 1924/1925 werd de club bekerkampioen van Nederland. Ook in het seizoen 1930/1931 was het een bijzonder spannende race met Ajax waarbij aan het eind Ajax de gelukkige was. De volgende jaren ging het een stuk minder met in het seizoen 1936/1937 degradatie naar de 2e klasse !    

Toen in 1954 in Nederland het betaald voetbal werd ingevoerd, werd ZFC een semi-profclub. In 1958 werd het kampioen van de Tweede Divisie A, zodat promotie naar de Eerste divisie werd afgedwongen. In 1962 werd ZFC echter teruggezet naar de Tweede Divisie, omdat het aantal reeksen in de Eerste Divisie werd teruggebracht van twee naar één. In die periode ondernamen de gebroeders Molenaar pogingen om via een fusie tussen KFC uit Koog aan de Zaan en ZFC tot één grote Zaanse club te komen. Deze pogingen liepen echter op een mislukking uit. ZFC heeft na de gedwongen degradatie naar de Tweede Divisie - destijds de laagste afdeling in het Nederlandse profvoetbal - nooit meer een rol van betekenis kunnen spelen. Na de grote sanering van 1971 keerde ZFC terug naar de amateurs. Vanwege tegenvallende resultaten en afnemend ledental fuseerde de club in 1990 met Z.V.V. een andere Zaanse vereniging, tot Hellas Sport Combinatie.


EEN BLIK OP DE GESCHIEDENIS

 
Voetbal in Nederland
Het staat vast dat halverwege de 19de eeuw het voetbalspel, zij het nog niet in de huidige uitvoering, is ontstaan in Engeland. Omstreeks 1870 speelde voor het eerst in Nederland (Twente) het spel, gevolgd door de oprichting van het huidige Koninklijke H.F.C. in het jaar 1879. Men speelde toen nog met een ovale bal. De destijds vormende clubjes bestonden uit jongens uit de betere kringen, die over voldoende vrije tijd en geld beschikten om aan de (voetbal)sport te doen.
 

Z.V.V. (Hellas)
In de Zaanstreek duurde het tot 1894 alvorens men het voetbal ontdekte als sport. Het Zaanse voetbal is aan de Oostzijde ontstaan. In 1898 al wordt de voetbalclub Hellas toegelaten als lid van het officiële N.V.B.-orgaan.

Op 25 augustus 1900 werd de voetbalclub Hellas door een fusie met U.N.I. en de Wormerveersche Voetbal Vereeniging Wormerveer onder een andere naam opnieuw aangemeld bij de N.V.B., namelijk: Zaanlandsche Voetbal Vereeniging Z.V.V..

Vanaf 1964 maakte zij gebruik van de accommodatie in het vijfhoekpark, Poelenburg (Daar waar Zilvermeeuwen nu speelt). Z.V.V. speelde in het blauw-zwart. Bekende Z.V.V.-ers zijn onder andere Luc Nijholt, Emiel van Eijkeren  en Sonny Silooy.
 
Z.F.C. (Sport)
De oprichting van de voetbalclub Sport vond plaats aan de Zaandamse haven en deze club zou het ook voor Hogedijkers en Rustenburgers mogelijk maken om deel te nemen aan het voetbalspel. In 1904 wordt gestart met het echte competitievoetbal in de Amsterdamsche Volks Voetbalbond. In 1905 fuseren Sport en T.o.n.i.d.o.. Ze gaan verder onder de naam Sport. Voor Sport begon daarmee de voetbalvictorie op de Burcht. Aangezien er in Hoorn ook een voetbalclub opereerde onder de naam Sport werd in 1909 besloten om verwarring te voorkomen en een andere naam aan te nemen. Sport uit Zaandam heette vanaf toen Zaanlandsche Football Club Z.F.C. ZFC speelde in de NVB in de tweede en later in de eerste klasse. In het seizoen 1924/1925 werd de club bekerkampioen van Nederland.
Toen in 1954 in Nederland het betaald voetbal werd ingevoerd, werd ZFC een semi-profclub. In 1958 werd het kampioen van de Tweede Divisie A, zodat promotie naar de Eerste Divisie werd afgedwongen.

Klik hier voor het hele bestand met opmaak